O nama

Folklorno društvo “Pazin” u različitim organizacijskim oblicima aktivno je šezdesetak godina. Kao zasebna udruga osnovano je krajem 1996. godine s ciljem njegovanja starih tradicijskih običaja posebno pjesme, plesa i svirke na istarskim narodnim instrumentima, ali i očuvanju starih običaja kroz istraživanje i predaju. Cilj Društva je njegovanje kulturne baštine Istre i prenošenje na mlađi naraštaj.

Okosnicu programa djelovanja čine tradicijski plesovi Istre, ali Društvo u svom repertoaru ima plesove iz gotovo svih dijelova Hrvatske. Tendencija je da se sve koreografije izvode u replikama izvornih nošnji područja čiji se ples pleše, uz živu glazbenu pratnju na izvornim instrumentima.

Kao važan način očuvanja tradicije, Folklorno društvo Pazin prepoznalo je i očuvanje starih, pomalo zaboravljenih običaja, kroz prikupljanje informacija o takvim običajima, njihovo uprizorenje, te video i audio dokumentacija.

Danas Društvo broji osamdesetak članova plesača, pjevača i svirača raspoređenih u nekoliko sekcija i u neprekidnom je traženju novih zaljubljenika u očuvanje tradicije koji će djelovanjem kroz sekcije društva poboljšati vlastitu kvalitetu življenja i zapisati djelić istarske povijesti.

Vodstvo društva čine predsjednik Davor Zović, tajnica Vilma Mlekuš, te izvršni odbor u sastavu Davor Bažon, Vilma Banovac, Elvis Fabris, Luka Škrgat i Marko Pernić.