Dječje sekcije

Dječje sekcije Društva čine 2 skupine: mlađi (od 3 do 8 godina starosti) i stariji (od 9 do 15 godina starosti).

Mlađa dječja sekcija ima probe jednom tjedno, utorkom, od 18:00 do 19:30. Na početku svake probe radi se 10 minutna tjelovježba, za zagrijavanje, čime se ujedno dobiva i koncentracija najmlađih. Zatim se kreće s uvježbavanjem nekog od plesova. U dva bloka od po 15 minuta plešu se rašpa, sette passi, promjena i balun, od čega su posljednja dva zahtjevniji plesovi do čije se izvedbe dolazi postepeno.

Drugi dio probe usmjeren je na tipične istarske pjesme, ali i druge dječje pjesmice prilagođenje njihovom uzrastu i interesu. Za sam kraj probe puštene su razne dječje igre, kao što su Trči maca oko tebe, koju djeca posebno vole. Ponekad se uspije ispričati i neka priča, gdje se sva djeca slože u krug i slučaju voditeljicu. Prije većih nastupa probe su pojačane, a može se ubaciti i neka recitacija karakteristična za naš kraj.

Koncepcija proba starije dječje sekcije nešto je drukčija. Probe se održavaju svaki petak od 18 do 20 sati. Zagrijavanje traje petnaestak minuta, nakon čega se započinje s uvježbavanjem plesova istarska polka, rašpa, sette passi, promjena, valcer, cotić i balun. Ukoliko grupa savlada korake ovih plesova, znanje se nadograđuje plesovima pritilica, gorenjski valcer i starom polkom. Ova skupina ne uvježbava pjevanje.