Glazbena sekcija

Glazbena sekcija Društva obuhvaća svirače na prvenstveno tradicijske, ali i ostale instrumente Istre i ostalih područja Hrvatske. Živa glazba prati sve sekcije društva, na instrumentima potrebnima za pojedinu koreografiju. Nerijetko instrumentalisti nastupaju sami, predstavljajući tako tradicijsku svirku i pjesme.

Probe glazbene sekcije često se odvijaju zajednički s plesačkim sekcijama, te se tako dobiva potrebno zajedništvo i umjetničko razumijevanje plesača i svirača. Prije novih koreografija ili kod uvježbavanja novih svirača, održavaju se zasebne probe na kojima se pripremaju i vježbaju aranžmani za samostalno izvođenje i za izvođenje uz ples.

Za rad s novim sviračima u pravilu je rezerviran termin prije probe, najčešće po dogovoru, a ovisno o instrumentima koji se mogu svirati pojedinačno ili u paru. U najvećoj se mjeri obrađuju pjesme i plesovi iz repertoara Društva.

Cilj je glazbene sekcije priprema pojedinačnih i grupnih postava svirača vjerno sljedeći postavu i instrumentarij skladbi koje se izvode. Istarski se plesovi najčešće izvode na mih, sopele, šurle, vijulin, klarin i bajs; Dalmatinski plesovi uz mandolinu, gitaru, kontrabas i harmoniku; Dubrovačka poskočica Linđo uz lijericu.